Wiedziałeś, żwe pijąc mleko.. ubywa nam wapnia! To ważne dla cierpiących na osteoporozę!

Mleko i przetworyZ każdym łykiem mleka tracimy wapń z naszego ciała. Wydaje się to nieprawdopodobne, szczególnie dlatego, że tak mocno promowane jest spożywanie mleka. Hasła typu Pij mleko będziesz wielki, zachęcają do codziennego spożywania mleka i przetworów mlecznych. Jest faktem, że świeże mleko posiada sporo wapnia. Nie mylmy jednak świeżego mleka prosto od krasuli z produktem UHT, które w procesie obróbki traci większość swoich właściwości.


Istotny jest tutaj jednak fakt, że wapń potrzebny jest m. in. do budowy silnych kości i uzębienia. Jednak aby ten minerał z mleka był wchłonięty, organizm musi najpierw rozłożyć fosfor także znajdujący się w mleku, używając do tego.. pierwiastek wapnia. Jako że w samym mleku fosforu jest więcej niż wapnia, nasze ciało musi użyć wapnia, znajdującego się w naszych kościach i zębach.

Podsumowując: jeśli chcemy przyswoić wapń z mleka.. ubywa nam go jeszcze więcej.

W związku z tym, gdzie można odnaleźć bogactwo wapna?

  • wodorosty Hijiki, wakame, kelp, kombu: 800 - 1400 mg w 100 g
  • suszona trawa pszeniczna lub jęczmienna: 514 mg w 100 g
  • migdały, orzechy laskowe, nerkowce: 186 - 233 mg w 100 g
  • pietruszka: 203 mg w 100 g
  • kapusta włoska: 134 g w 100 g


Dodajmy, że tak zachwalane mleko posiada tylko 119 mg wapnia w 100 g.

Jeśli chcesz sprawdzić, czy mleko służy Twojemu zdrowiu wykonaj testy alergiczne metodą biorezonansu MORA, które pokażą każdy wpływ negatywnego oddziaływania danej substancji na organizm włączając w to zarówno alergie każdego typu jak i nietolerancję.


Źródła:
1. P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2008.
2. A. Moritz, Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania, Biblioteka Nowej Ziemi, Kraków 2012.

Powrót do góry